Hva er lin?

· 107 words · ca. et minutt

Lin er ett stoff som lages av fibrene til linplanten. Den er veldig sterk absorberer men tørker fortere enn bomull. Er også 30 ganger sterkere enn bomull.

Lin føles kjølig mot kroppen og vil raskt fjerne svette.

Lin er også en god varmeleder. Det hevdes at lins varmeledningsevne er 5 ganger høyere enn ull og 18 ganger høyere enn silke.

Er ett av verdens eldste stoff.

Kan absorbere over 20% av sin egen vekt med væske, men kan forsatt kjennes tør.

Blir mykere for hver vask.

Stoffet kan brukes av alle.

Perfekt å bruke til skjorter, tunika,bluser, bukser, skjørt,.o.l.

Kan også brukes til duker, servietter, sengetøy, o.lSateng

· 38 words · mindre enn et minutt

Sateng er et stoff som har en typisk glatt glinsende rette og en matt vrange.

Sateng er ikke en type stoff men en betegnelse på hvordan stoffet er vevet.

Sateng kan veves av bomull, polyester, nylon, ull, viskose og silke.


Bomullspoplin

· 114 words · ca. et minutt

Forskjellen mellom vanlig bomull og bomullspoplin er at den er lettere, mere slitesterk og krøller ikke like mye. Poplin er mere tettvevet, og ofte er bomullen merciersert

Den første poplinen ble laget av slike og ull, og ble brukt til tunge kapper og kjoler. I dag er det mest bomull som det lages poplin av, og brukes veldig mye av dette til skjorter og kjoler.

En fordel med poplin er at det kan være motstandsdyktig mot flekker samt avvise vann. Vil ikke trekke til seg vannsprut på samme måte som vanlig bomull

Order stammer fra det eldre ordet papline, og henviser til den sørfranske byen Avignon der paven hadde sin residens 1309-1377, der stoffet først ble fremstilt.

Jersey

· 74 words · mindre enn et minutt

Jersey er ett strikket stoff som de fleste har i klesskapet. Dette finner man bl. a i t-shrits, bodyer, undertøy.

Dette ble orginalt brukt på ull, men er nå brukt i mange forskjellige fiber. Men elastan er dette ett stoff som er felxibelt, kan være isolerende, varmt/kjølig avhenigig av type fiber som er brukt.

På fremsiden av stoffet er glatt strikket, og baksiden er bølgete. Stoffet rakner heller ikke på samme måte som et vevet stoff.Interlock

· 60 words · mindre enn et minutt

Inerlock er en variant av ribbestrikk, men tynnere. Likner jersey, men stoffet er likt på begge sider. Jersey er strikket med 1 nål, mens interlock er strikket med 2 nåler. Krøller heller ikke slik som jersey kan gjøre.

Den er ikke tilsatt elastan, og er mere stødig en jersey.

Kan brukes til kanting av klær, som fòr, gensere,bodyer , tshirts o.l

Isoli

· 47 words · mindre enn et minutt

Isoli er det stoffet man forbinder men deilige joggebukser eller sweatshirt gensere/jakker. Deilig myk flosset/børstet innside.

Isoli er et strikket stoff på samme måte som jersey og french terry, men har en deilig myk side. Dette stoffet har ikke den samme strechen som de to andre har.

Hva er Frech Terry?

· 86 words · mindre enn et minutt

French Terry et stoff som minner mye om jersey, da dette også er ett strikket stoff. Det som skiller de fra hverandre er at fench terry har løkker på baksiden av stoffet, og at det er ikke like mye strech som jersey. Er ofte tykkere enn jersey.

Er ett lett, fukttransporterende stoff som er superkonfortabelt å ha på seg alle dager i året.

Kan absorbere 27 ganger sin egen vekt i vann.

Kan også bli betegnet som 2 tråds stoff

Stoffet passer yppelig til hettegensere, gensere, bukser, kjoler o.l

Hva er modal stoff ?

· 159 words · ca. et minutt

Modal er en generisk betegnelse for regenerert cellulosefiber med høy bruddstyrke og høy modul i våt tilstand.

Modal skiller seg fra viskose ved at fiberen ikke taper styrke når den blir våt. Modalfibrer er å foretrekke fremfor viskose til bruk i tekstiler som vaskes ofte.

Det finnes forskjellige typer modalfibrer. Noen har høy styrke, både i tørr og våt tilstand, mens andre har særlig høy forlengelse ved belastning. Egenskapene varierer med fremstillingen.

Modal ble utviklet i Japan i 1942, men ble først introdusert i andre land i 1959 eller senere. modal er myk, glatt og puster godt.

Viskose, rayon og modal

Tre stoffer laget av samme materiale - cellulose fra tre. Forskjellene ligger i stoffenes blankhet og slitesterkhet. Alle tre ligner på bomull, men tåler ikke like høye vasketemperaturer. Ved hjelp av forskjellige behandlingsmetoder, kan tekstilene etterligne lin, silke og ull. Varmen slippes ut gjennom stoffet, og derfor er viskose, rayon og modal behagelige i varme og fuktige klima.